Er du sydslesviger?

Kommer du fra Sydslesvig, har vi hér samlet en række oplysninger, der kan være relevante. 
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om noget. 

Læs denne artikel og få et indblik, hvad andre sydslesvigere synes om at gå på Tønder Gymnasium.

Ansøgningsskema - download her

Sprog

Skolens kommunikation foregår primært på dansk. Breve og andre dokumenter skrives på dansk, mens eksamensbeviset er på dansk og engelsk. 
Mange af vores ansatte taler tysk, så der vil ofte være mulighed for at stille spørgsmål på tysk, hvis du henvender dig til skolen. 

Tysk på Tønder Gymnasium

På Tønder Gymnasium er ca. 15% af eleverne fra det danske mindretal i Sydslesvig eller fra det tyske mindretal i Nordslesvig. Derfor har vi nogle særlige tilbud til dig og alle andre, der kan tale flydende tysk. Du har fx mulighed for at tage tysk-A (”Leistungskurs”) på kun to år i stedet for som normalt tre år. For at blive optaget på dette særlige tyskhold, som vi kalder turbotysk, skal du først bestå en optagelsesprøve. Du har også mulighed for at tage ”Deutsches Sprachdiplom 2”, dvs. et internationalt anerkendt sprogdiplom, der administreres af den tyske stat, og som fungerer som bevis på, at du kan tysk på tysk ”Abitur”-niveau og dermed kan søge ind til universiteter osv. i Tyskland uden at skulle til en ekstra sprogprøve.

Transport

De fleste bus- og togtider passer med skolens ringetider. Når du går på et dansk gymnasium, er transport til og fra gymnasiet dit eget ansvar.

Når du bor syd for grænsen, kan du desværre ikke søge om et ungdomskort via Sydtrafik.

På de tyske togstrækninger kan du købe et ”Schülermonatskarte“, som skal stemples på skolens kontor. Læs mere om ordningen fra NOB.

Kollegie

4. maj kollegiet v/Ove Fonnesbæk    læs folder
Ribelandevej 26, 6270 Tønder
Tlf. 74 72 48 76

SU

Som elev på Tønder Gymnasium har du mulighed for at søge Statens Uddannelsesstøtte, også kaldet SU. For at søge SU skal du være fyldt 18 år, have et dansk CPR-nr., et NemId og en Nemkonto.

Ansøg om SU. Her kan du også læse om regler og krav for at kunne søge og få SU.

Er du udenlandsk statsborger og søger SU, skal du samtidig søge om ligestilling med danske statsborgere. Læs om reglerne for ligestilling.

Har du ikke et cpr. nr. og ønsker at søge SU i Danmark, kan du kigge ind på skolens kontor og få hjælp til din ansøgning. 

CPR-nr.

Hvis du flytter til Danmark skal du henvende dig på borgerservice på rådhuset, Kongevej 57, Tønder. Hér kan du få et dansk CPR-nr. I nogle tilfælde skal du også skal søge om opholdstilladelse eller lignende.