Hvad kan du blive?

Politibetjent, journalist, sygeplejerske, pædagog, fysioterapeut, lærer, finansiel controller eller multimediedesigner? HF åbner døren til en lang række videregående uddannelser. 

I det første år er orienteringen bred, så du får indblik i dine muligheder for en HF-uddannelse. Til andet år skal du vælge din professionsrettede fagpakke, og her sætter fagene fokus på, hvordan de kan anvendes i professionerne.

De videregående uddannelser har forskellige adgangskrav, og før du vælger ungdomsuddannelse, kan det være en god idé at undersøge adgangskravene på de forskellige uddannelser. Det kan du gøre på Adgangskortet.

Det kan fx være:

Erhvervsakademiuddannelser:

Finansøkonom, markedsføringsøkonom, multimediedesigner.

Professionsbacheloruddannelser:

Folkeskolelærer, pædagog, socialrådgiver, journalist, ergoterapeut, fysioterapeut, sygeplejerske, diplomingeniør.


Hvis du supplerer din HF-uddannelse med et overbygningsforløb på 1/2 år, får du også adgang til de lange videregående uddannelser på universiteterne.

Efter at jeg dimitterede fra TG i '15, begyndte jeg som verdens bedste skosælger ved Ecco i Bredebro. Fedt arbejde, men pligten kaldte og jeg skulle hoppe i trøjen ved det Danske Forsvar, for at aftjene værnepligten.
Efter det, havde jeg ikke helt fundet ud af, hvad der skulle ske med mit liv. Jeg kombinerede derfor et vikarjob som handikaphjælper og ekstra-assistent ved Tøjbutikken Wagner og begyndte at planlægge flere rejser mod Asien.
Inden jeg havde set mig om, havnede jeg efter et år hos Niels Winther Maritime ved en ren tilfældighed. Ved at læse et hurtigt opslag på Facebook, fandt jeg ud af, at de søgte en ny elev til at være skibsagent. Ja, titlen lyder fancy, men efter knap to år som elev, har jeg i den grad også fået oplevelser, som sætter sig godt fast i minderne.
Det sjoveste af det hele er næsten, at selvom min rejse startede med drømmen om at blive betjent, så var det slet ikke det, jeg endte med.

Tønder Gymnasium har ikke kun givet mig den faglige udvikling, jeg søgte, men også personlig udvikling. Jeg har i løbet af få år dannet mig nogle utroligt gode venskaber, gået fra teenager til voksen samt fået bedre forståelse for samfundets indretning. Nogle ting, som ikke står på papiret, men som stadig er uvurderlige. 

Michael Nissen, student 2015

Jeg har brugt min hf til at læse til fysioterapeut. Det er en professionsbachelor på 3,5 år, så jeg var færdig januar 2019.
Jeg har fået arbejde ved Aabenraa Kommune, hvor jeg er i senior teamet. Det vil sige, jeg arbejder primært med personer over 65 år. Det er kommunal genoptræning efter sygehusindlæggelser.

Anne Mortensen, student 2015

Lige efter min hf, tog jeg et år på Ollerup gymnastiskhøjskole fra 2010-2011. 

Så arbejdede jeg på et plejehjem fra 2011-2013, og besluttede at jeg ville læse til sygeplejerske. I januar 2016 var jeg nyuddannet sygeplejerske og arbejdede nogle måneder i Norge.

Siden jeg kom hjem fra Norge har jeg været ansat på nyretransplantations-afsnittet på Rigshospitalet, og det er jeg glad for.

Rikke Lund Christensen, student 2010